hits


Mitt profilbilde på Facebook i 2014.

Det er mye snakk om pelsdyrfarmer og pelsdyrnæringen for tiden. Jeg blir helt kvalm. Ikke bare har jeg to chinchillaer hjemme som er av et dyreslag som er mest kjent for å bli lagd pelskåper av, men dette er noe jeg har brent for i mange år. Jeg var 13 år første gangen jeg gikk fra dør til dør og prøvde å få folk til å være med på en underskriftskampanje mot pelsdyrfarmer. Jeg husker det veldig godt selv om det er 11 år siden nå. Jeg husker mange søte gamle damer som gjerne skrev under og mente at pelsfarmer skulle vært nedlagt for mange år siden. Jeg husker også folk som støttet det, spesielt en idiot som nesten slengte ytterdøra i fleisen på meg...

Det er greit at alle har forskjellige meninger og ytringsfrihet men det er jo ingen som kan komme å si at pelsdyrnæringen ikke driver med dyremishandling. Det har ikke skjedd noe som helt av endringer eller forbedringer på 11 år. Måten dyrene blir både fanget og avlivet på er groteske. Og nei, det hjelper ikke å prøve og pynte på det ved å bruke skattepengene våre til litt større(fortsatt pittesmå) bur hvor dyrene lever hele livet sitt med såre poter på kaldt og hardt gitter. Det faktum at pelsdyrfarmer får statlig støtte synes jeg at er helt borti rævva. Unnskyld meg.

Jeg har aldri eid noe som helst med ekte pels i hele mitt liv og det kommer jeg aldri til å gjøre heller. Mink-øyenvippene dine er ikke dyrevennlige, heller ikke Canada Goose-jakken din. Jeg vet om folk som prøver å unnskylde pelsbruket sitt med at plagget er gammelt og arvet. Det har vel ingenting å si, du viser jo fortsatt at du støtter og normaliserer en industri som er helt på trynet.

Hvem faen var det som fant på at det var en god idé at menneskeheten skulle kunne bestemme alt og utnytte så å si alle dyreslag som finnes? Jeg skjemmes over å være menneske

I det siste har det vært en del snakk om løver i media. Løver i fangenskap. 

GoXplore er en organisasjon som får frivillige norske voksne og ungdommer til å betale stive summer for å reise til Zimbabwe og jobbe med noe de tror er en god sak som hjelper løver. "Kids & Lions gir deg mulighet til å kombinere både barn og dyr." Det vil si at man får jobbe med skoler, barnehjem og villdyr i Zimbabwe. Det høres jo ut som et kjempebra initiativ, helt til man innser at det ikke er dyrevennlig i det hele tatt. Snarere tvert om. Det er dyremishandlig hvor løver blir holdt i bur for så å bli solgt til jegere. Ærlig talt så oppfordrer de faktisk til både jakt og massedrap av løver.

Jeg hadde lyst til å reise og delta da jeg var yngre. Men nå som jeg har satt meg inn i hva det egentlig innebærer så kommer jeg ikke til å nærme meg Zimbabwe.Løfter og løgn.

Jeg er snart på mitt fjerde år som vegetarianer og jeg elsker det! Jeg bor derimot sammen med en kjøtteter men det går helt fint. Han spiser gjerne soya sammen med meg, eller så har vi hver vår middag eller samme middag med ulikt tilbehør. Jeg er ikke nazi-veggis. Det vil si at i like stor grad som jeg vil bli respektert for å ikke spise kjøtt så respekterer jeg andres valg om å spise det. Så lenge ingen prøver å tvinge meg til noe så tvinger ikke jeg andre til noe heller.

Derimot så er det ikke bra å spise kjøtt hver eneste dag. Min kjære er som sagt kjøtteter og en ganske aggressiv sådan. Det vil si at han spiser kjøtt til det meste - Kjøtt til frokost, kjøtt til lunch, kjøtt til middag og kjøtt til kveldsmat. Jeg forsøker å endre litt på dette ettersom at det er jo hverken bra eller sunt. Ikke bare skal man unngå å spise kjøtt til alle måltider, men man kan også i det minste ha EN kjøttfri dag i uken. Derfor er Meatless Monday en kjempebra kampanje!

Det skal ikke så mye til for å holde seg kjøttfri en dag. Tenk over hva du spiser.. Til frokost kan du bytte ut brødskiven med skinke til et annet pålegg som for eksempel syltetøy eller peanøttsmør. Man kan spise yoghurt, grøt, vafler, toast, pannekaker, ostehorn også videre. Istedenfor å ta deg en pølse med brød til lunch så kan du heller spise en panini med friske grønnsaker. Til middag kan du diske opp med suppe eller en god pastasalat. Det skal ikke så mye til. :)

For dyrene, for miljøet, for deg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Du kan lese mer om Meatless Monday her: Link.

Før jeg ble vegetarianer så hadde jeg ekstremt mye vondt i magen. Jeg oppsøkte lege og konklusjonen var rett og slett at jeg ble dårlig av kjøtt. Kroppen min klarte ikke å fordøye kjøtt ordentlig. Hvis jeg spiste en pølse så kunne jeg ha vondt i magen i 2 dager etterpå liksom. Jeg lurer på om det er min egen feil siden jeg så å si levde på kyllingvinger tidligere. Jeg hadde et ekstremt kjøttinntak av kylling, entrecôte, skinke og schnitzel.

Det er mange som spør hvorfor jeg er vegetarianer og nå kan jeg gladelig svare at det er på grunn av dyrevern. Men det var egentlig ikke slik det startet. Alt startet i begynnelsen av 2013 da jeg skulle prøve en "kjøttfri måned". Jeg trivdes rett og slett så godt med det at jeg bare fortsatte. Så på over 3 år har jeg ikke spist en eneste liten kjøttbit, og kroppen min er helt annerledes enn før. Jeg føler meg mye lettere og jeg har sjeldent vondt i magen.

I begynnelsen var jeg pescetarianer som vil si at jeg spiste fisk. Etter et år sluttet jeg med det også. Var det vanskelig? Nei. Jeg er så sta så når jeg bestemmer meg for noe så blir det slik. Legen foreslo at jeg kunne prøve å kun spise kjøtt et par ganger i uka, men jeg så ikke helt vitsen med det ettersom at jeg risikerte å bli dårlig i flere dager etterpå. Dessuten er jeg alt eller ingenting. Either you're in, or you're out.

Jeg har alltid vært glad i dyr, og jeg hadde lyst til å bli vegetarianer da jeg var yngre også. Klassen min fikk en ny lærer som var vegetarianer og jeg synes at hun var så kul og inspirerende men fikk jeg lov av min kjære mor å bli vegetarianer? Nei.

Jeg trodde kanskje at jeg skulle savne kylling ettersom at det var det jeg konsumerte mest før. Men nå finnes det så mange soyaerstatninger at jeg har ingenting å klage på. Det var verre i begynnelsen da jeg ble uglesett for å være veggis og jeg levde på tilbehøret - det vil si grønnsaker, pasta, ris og saus. Nå for tiden virker det jo som om det er trendy å være kjøttfri! :)


Jeg kan ikke fatte at jeg levde på dyrelik i så mange år, spesielt ikke når det gjorde meg såpass dårlig. Men jeg var både uvitende om de gode alternativene som faktisk finnes og jeg var også hjernevasket av både tradisjon/arv og miljø.

"If slaughterhouses had glass walls, everyone would be a vegetarian"
- Paul McCartney.

Jeg er vegetarianer og det har jeg vært i over 3 år nå. Dere aner ikke hvor mange teite og dumme kommentarer jeg har fått de siste årene. Da jeg ble vegetarianer føler jeg ikke at det var så utbredt - ikke her oppe i nord i hvert fall. Det fantes soyapølse og falafel i frysedisken på rema... ellers spiste jeg for det meste bare supper, gryter og "tilbehør"(les: grønnsaker) til middag.

Nå finnes det jo kjøttdeig, forskjellige typer pølser, burger, schnitzel, nuggets, pizza, kebab, soyabiter og soyafilèt(fejk kyllingfilet liksom), kjøttboller, fiskepinner, bacon(facon) også videre. Sleng henda i været for vegetarnorge folkens!

Jeg forsøkte å forklare soya-erstatninger til en kompis av meg på fest for en stund siden, men alt han svarte var bare: "Jammen, e det kjøtt???" En annen ting jeg synes at er veldig festlig er når jeg nevner soya eller tofu også svarer mange "æsj!"... Hvorfor i guds navn er det æsj?! Du spiser bokstavlig talt et dødt dyr - et lik! mens du kaller min soyaburger for "æsj"... Ok.

I dag grillet jeg og min kjære. Mmmm! ♥ Minimais, blomkål og potet med paprika-potetsalat.

En søvnløs natt for et par uker siden bestemte jeg meg for å bestille meg litt mat på nett. Jeg er jo veggis og på internett finnes et mye bedre utvalg enn alle matbutikker her oppe i nord til sammen. Jeg har bestilt meg vegetarmat før også, men da kun fra Kinsarvik - denne gangen bestilte jeg fra Veganermat.no

Jeg bestilte meg to forskjellige typer "kylling", grønnsaksnudler, fiskepinner og wienerpølser. Jeg er kjempefornøyd med alt. Spesielt fiskepinnene kanskje! Ettersom at jeg aldri har smakt vegetarisk "fisk" tidligere og det var seriøst kjempegodt. :)

- Var det vanskelig å bli vegetarianer?
Nei, det var faktisk mye lettere enn jeg hadde trodd at det skulle bli.

Jeg har egentlig aldri vært særlig glad i kjøtt og fisk. Av fisk spiste jeg kun laks, ørret og fiskegrateng og av kjøtt var det vel egentlig bare kylling jeg synes var spesielt godt. Da jeg testet min kjøttfrie måned for over 3 år siden fant jeg ut at det fantes mange gode erstatninger og at man ikke behøver kjøtt i hverdagen. Dessuten er det ikke sunt å leve på så å si bare kjøtt og jeg er veldig glad for at dette bare blir bedre og bedre opplyst.

Jeg har alltid vært mer glad i tilbehøret uansett så sånn sett var ikke utfordringen så ille. Av kjøttdeig og spaghetti har alltid spaghetti smakt best, av koteletter og ris har alltid risen vært min favoritt også videre. Tomatsuppe har alltid vært det beste jeg vet å ha til middag og det kan jeg jo fortsatt spise så det var et stort pluss. Av soyaprodukter spiser jeg både schnitzel, kjøttboller, nuggets, soyabiter(ligner på kyllingfilet), pølser, burger, falafel ++. Favorittene mine er kjøttdeig og soyafilet. Og burgeren synes jeg at smaker helt likt slik jeg husker at burger smakte.Jeg spiser ikke soya hver dag, jeg prøver å bare spise det 1-2 ganger i uken. "Too much of anything can make you sick". Det er ikke bra å spise soya hver dag heller. Med soya spiser jeg nachos, taco, burger i brød, pølse i brød, chicken tandoori uten chicken, tikka masala uten tikka, stroganoff, bali kyllinggryte uten kylling også videre. Ellers spiser jeg salat, wok, vegetarpizza, supper, annen gryterett/ris og saus, pannekaker, baguetter, vafler osv. Eller bare noe lett tilbehør slik som potetstappe, fløtegratinerte poteter, vannkastanjer, bønner, pasta, mozarellasticks, pommes frites... det er egentlig bare fantasien som stopper deg.


 

Drikker du melk? Spiser du smør/ost/egg? Jeg er ikke veganer. Jeg bruker melk i gryter og spiser smør på knekkebrød. Hvitost er jeg alt for glad i for å bli veganer, og egg spiser jeg i kaker og slikt men ikke alene. Det verste som finnes er når kjøttetere skal komme å kritisere meg for at jeg for eksempel fortsatt drikker melk... Ja, det skjer dyremishandling i melkeindustrien også men kyr  melkes. Og unnskyld meg, men før du har sluttet å stappe i deg en blodig biff på en varm sommerdag så synes jeg ikke at du har rett til å kritisere meg for hvordan jeg velger å leve mitt liv. :)
Den siste setningen jeg skrev over her hørtes kanskje ekstremt bitchy ut men det jeg egentlig skulle frem til er at hvis jeg skal respektere at folk velger å spise kjøtt, så får de respektere mitt valg om å ikke spise det. Jeg bryr meg ikke om hva andre kjøper eller konsumerer så lenge de ikke trør det i ansiktet mitt eller prøver å tvinge meg til noe. Jeg har fått høre det før.. "du kan jo smake en liiiten bit, ingen behøver å få vite det!" Det handler ikke om hva andre mener, tror eller vet. Å slutte å spise kjøtt og fisk var et valg jeg tok helt selv og det står jeg for.

Jeg trives så godt med valget mitt at jeg kommer nok til å være vegetarianer livet ut. "My body is not a graveyard."

Jeg er vegetarianer, det har jeg vært i over 3 år nå. Det første året var jeg pescetarianer(pesco-vegetarianer) som vil si at jeg fortsatt spiste fisk, men det var 2 år nå til nyttår siden jeg sluttet med det også.

Jeg har egentlig aldri vært særlig glad i frukt. Altså eple, pære, banan, drue også videre smaker ikke stygt, men jeg synes ikke at det er noe særlig spesielt eller godt heller. Jordbær og vannmelon er favorittene av frukt og bær. Jeg derimot elsker grønnsaker. Blomkål, brokkoli, vannkastanjer, agurk, paprika, isbergssalat, kålrabi, potet også videre. Jeg er ganske sær og kresen i matveien så det var ikke bare-bare å bli vegetarianer. Jeg har måttet lære meg å like mye som jeg ikke likte før, og jeg spiser mye sunnere nå enn hva jeg gjorde da jeg spiste kjøtt. Da levde så og si på kyllingvinger...

- Jeg liker rå kålrabi mye bedre enn kålrabistappe.
- Jeg synes at rå gulrot er kjempegodt mens kokt gulrot gir meg brekninger.
- Jeg liker ikke tomat mens tomatsuppe er det beste jeg vet å ha til middag. ♥
- Jeg likte ikke paprika da jeg var yngre men nå har jeg paprika på alt.
- Jeg bruker å få blokåmsuppe på julaften når de andre får servert julemat.


Dette smykket kjøpte jeg meg selv i bursdagsgave i 2014, det er fra Dyrevernalliansen. Det er i ekte sølv og motivet har en rev på den ene siden og på andre siden står det: "Jeg føler, derfor er jeg".


De som kjenner meg vet at det jeg brenner mest for i verden er dyrevern. Jeg har sett de fleste populære dokumentarene om dyrevern som finnes - Earthlings, The Cove, Blackfish, Sharkwater, Cowspiracy og Forks over Knives for å nevne noen.

Jeg har fått spørsmål om hvorfor jeg ser slike filmer når de gjør meg både trist og sint. Svaret er fordi jeg blir engasjert. Jeg vil gjøre noe, og vi kan alle gjøre noe. Meatless Monday er jo en trend som har begynt å ta litt av for tiden, og det synes jeg er helt supert! Det er ikke bra å spise kjøtt hver eneste dag uansett hvor mye noen prøver å godskrive det. Istedenfor å kjøpe colgate tannkrem kan du kjøpe solidox som er dyrevennlig - ergo ikke testet på dyr.

Jeg har tatt flere slike grep. Jeg ble vegetarianer etter at jeg egentlig bare skulle prøve en kjøttfri måned, det er nå 3 år siden... Jeg har flere "skinn"jakker av polyuretan, og jeg har sett flere plagg som er så fine og bra laget at de ser ekte ut selv om de er 100% dyrevennlig. Fuskepels kan være like fint som ekte pels - spesielt i mine øyne siden jeg synes pels kun er fint på sin rette eier - altså på dyret selv.


Tenk over det neste gang du tar på deg canada goose-jakken din.

Er det noe jeg angrer på så er det at jeg ikke hentet alle blogginnleggene mine om dyrevern på den forrige bloggen min. Jeg husker at jeg skrev et langt og sinna innlegg om Farmen-Frank etter at han hadde skutt et lam i hodet med tre kuler, bare for å provosere på tv.


Jeg husker at han sa på tv at han aldri kunne vært sammen med en vegetarianer, og at jeg tenkte "kjære" Frank, jeg ville ikke ha tatt i deg om du så var det siste mannfolket på kloden.

Jeg er ikke en "nazi-vegetarianer". Jeg har hatt samboer som var kjøtteter og det gikk helt fint. Jeg både kjøpte og lagde kjøttretter til han. Jeg har heller ikke noe problem med å sitte ved samme bord som folk som spiser kjøtt eller fisk. Men jeg liker også å provosere. "Tænk på grisongan!"


Da jeg ble vegetarianer merket jeg jo at folk hadde visse forventninger til hvordan jeg skulle være uansett. Ja jeg var kanskje litt stereotypisk med dreads-håret mitt... Jeg husker at Farmen-Frode i 2013 sa at "dreads er for lesbiske vegetarianere med katter og rare potteplanter i vinduet". Da lo jeg for meg selv og tenkte joda, jeg er både vegetarianer og har dreads men jeg er allergisk mot katt og kaktus er ikke vel ikke en rar plante.

Jeg fikk høre "hvor er vegetarianer t-skjorta?" Så jeg slo like gjerne på stortromma og kjøpte meg t-skjorter og topper fra både NOAH, WWF og Dyrebeskyttelsen. Hvorfor ikke? Det er klær i god kvalitet med motiv og budskap jeg brenner for og pengere går jo til en god sak.

Det er mange som tror det er vanskelig å velge produkter som er dyrevennlige. Det vil si produkter som ikke er testet på dyr. Men det er det strengt tatt ikke, flere og flere produkter innenfor både kosmetikk og hygiene blir animal friendly og cruelty free. Jeg vil skrive et ganske kort og enkelt innlegg om dette først, før så å gå nærmere inn på det ved en senere anledning. Bruker du colgate tannkrem? Bytt til Solidox. Behøver du en ny lypsyl? Skaff deg en EOS. Leter du etter en dyrevennlig deodorant? Kjøp Sterilan. Man behøver ikke å legge masse penger i luksuriøse merkevarer for å skaffe seg produkter fra bedrifter og merker som avstår fra dyretesting. 

Dessverre henger fortsatt flere av de store merkene etter, men det kommer seg sakte men sikkert. Noen merker har hoppet frem og tilbake fra PETA sin cruelty-free liste. De har vært der, også blitt tatt bort også er de tilbake igjen. Yves Rocher, Victoria's Secret og L'Oréal er slike merker. Dette er nødvendigvis ikke fordi merkene og bedriftene ikke satser på dyrevennlige produkter, men fordi noen av produktene deres blir solgt i Asia. Et spesielt eksempel på dette er Kina, hvor dyretesting er påbudt for å få lov til å selge produktet... Veldig dumt og gammeldags spør du meg. Skjerpings Kina! 

Dette vil altså si at leppestiften jeg bestiller fra Yves Rocher i Sverige ikke er testet på dyr men reiser jeg til Kina og kjøper den samme leppestiften så er den nok dyretestet. Tidligere kjøpte jeg så og si alt av kosmetikk fra Yves Rocher men nå har jeg gått mer over til Isadora. Isadora er 100% dyrevennlig. Jeg kan jo nevne flere dyrevennlige merker som jeg kommer på i farten: Boots, H&M, Carmex, Lush, Soap & Glory, Makeup Mekka, Balmi, Simple, Lumene og I love...Endelig kommer mitt første blogginnlegg om dyrevern, wohoo! ... På denne bloggen vel og merke. På min forrige blogg blogget jeg så å si bare om dyrevern, ellers la jeg ut bilder fra Instagram og av mine rosabloggerske innkjøp og outfits.

Jeg bruker å si at jeg er "Dyrevern 101". Det er flere grunner til dette som jeg kan bryte ned i bolker.- Jeg er vegetarianer. Jeg har ikke spist kjøtt på 3 år. *Klapp på skuldra* Egentlig startet prosjekt vegetarianer for meg som en kjøttfri måned, men jeg trivdes så godt med det at jeg bare fortsatte og nå lever jeg et fullverdig liv med soya og trives veldig godt. Jeg kommer definitivt til å skrive lengre innlegg om livet som vegetarianer senere.- Jeg bruker hverken pels eller skinn. Kun fuskepels og polyuretan. Jeg er sterk motstander av pelsoppdrett og synes at (for eksempel) minkfarmer er forferdelige. Jeg har vært med på flere underskriftskampanjer tidligere og gått rundt til naboene og fått underskrifter for nedleggelse av pelsdyroppdrett. Skinn er død hud fra kyr og det vil jeg hverken sitte på eller ha på meg av respekt for dyret. Jeg eier heller ikke plagg med angorapels fra kaniner eller sko med selpels.- Jeg bruker ingen produkter som er testet på dyr. Alt jeg bruker fra tannkrem til sminke er dyrevennlig. Jeg synes det er helt sykt at mennesker fortsatt i dag, i 2015 tester kosmetikk på rotter, marsvin og kaniner. Sminke, medisiner, siggaretter... Det må ta slutt.- Jeg er i mot at dyr brukes som underholdning. Min største bekymring er sirkus. Få elefantene ut av sirkurs ! Jeg kommer heller aldri til å betale penger for å se hvaler, seler eller delfiner i fangenskap. Alle som skal diskutere nonsens om at dyrene gjør triks fordi de vil det selv og at de har det fint i waterparks kan se Blackfish og The Cove med en eneste gang.

Kristìn

25, Sortland

Vegetarianer fra Nordland som bruker bloggen som et utløp - mitt fristed.

I N S T A G R A M:


©
Jeg eier rettigheter på alt av fotografi og tekst på bloggen selv, ergo er alt skrevet av meg.
Foto: Olympus E-420, Lumix DMC-FS14,
eller min Huawei P10 Lite.

Kategorier

Arkiv